Nota de premsa
 
El projecte compta amb la col·laboració de la Paeria i de la Diputació de Lleida
 
El Servei de suport al dol de Ponent posa en marxa un projecte per fer pedagogia positiva de la mort i el dol a les escoles i instituts 
 
La iniciativa és totalment gratuïta i s’adreça tant a l’equip educatiu com a l’alumnat i a les AMPES.
 
 
El projecte inclou una dinàmica per treballar amb l’alumnat adolescent la prevenció de la ideació suïcida.
 
Connecta’t a la vida. Pedagogia positiva sobre la vida i la mortLleida, 28 de novembre de 2016.- Des del passat mes d’octubre, el Servei de suport al dol de Ponent ha posat en marxa un nou projecte adreçat als centres educatius de la ciutat de Lleida, tant si són escoles bressols, com CEIPs, instituts i fins i tot, les ludoteques gestionades pels serveis educatius de la Paeria de Lleida. 
 
Gràcies a la col·laboració de la Diputació de Lleida i de la Paeria, aquest programa es pot desenvolupar de manera gratuïta durant aquest curs 2016-2017.
 
El programa, “Connecta’t a la vida. Pedagogia positiva sobre la vida i la mort” té tres objectius clau: 
  • Ajudar les famílies i l'equip educador a l'elaboració d'un dol saludable en cas de mort d'una persona estimada per l'alumnat (tant si és en l'àmbit familiar com educatiu). 
  • Aportar recursos i dinàmiques per poder fer pedagogia del cicle de la vida des del naixement fins la mort, passant per la malaltia, amb totes les pèrdues i dols que això comporta, com a una oportunitat d’aprenentatge i  creixement humà.  
    Prevenció de situacions de dol patològic, prevenció de desenvolupament de conductes de risc, depressions o somatització del dolor emocional.
Parlar de temes com la mort, el dol i el suïcidi amb els nostres fills/es i alumnes, ens permet assabentar-nos d’allò que saben i què desconeixen, si tenen idees equivocades, temors o preocupacions. “Cal trencar tabús i donar visibilitat a temes que són llei de vida i que si no se’n parlen, poden portar molt de patiment, angoixa o incomprensió per part de la resta. Només podrem ajudar-los oferint-los informació, consol i comprensió”, explica Myriam Lorenzo, presidenta de l’entitat. 
 
El dol és un procés adaptatiu, natural i necessari amb què el menor s’hi anirà trobant al llarg de la seva formació com a persona per la pèrdua d’éssers estimats com poden ser els seus avis o d’algun company a causa d’accident o malaltia... “La forma en què els expliquem tot això i ho treballem a l’aula i a casa els influirà per tota la vida. No podem permetre que la mort sigui un tema tabú envoltat de silenci i obscurantisme. Per això reivindiquem que cal fer una pedagogia positiva d’allò que sempre es tracta des del punt de vista negatiu”.
 
Desenvolupament del programa
 
El projecte està orientat a tres públics diferents: l’equip educador, les famílies i els propi alumnat, adaptant les activitats, el llenguatge i els recursos utilitzats a cada perfil.
  • Xerrada "Com parlar de la mort i el dol a la infància i l'adolescència" adreçada a pares i mares de l'alumnat.
  • Xerrada «Connecta’t a la vida», col·loqui per a la prevenció de la ideació suïcida, adreçat a l’alumnat d’ESO i Batxillerat.
  • Redacció d’ un protocol de gestió del dol en l’àmbit educatiu (implicació de tot el centre).
  • Atenció individualitzada a les famílies i equip educador de l'alumnat quan es dóna una situació de dol específica.
  • Taller de 2 hores per l'equip educador sobre com treballar el tema de la mort i el dol a l'aula, segons edats (de caràcter introductori).
Prevenció suïcidi
 
D’altra banda, el projecte posa una especial atenció en la prevenció de la ideació suïcida, ja que el suïcidi és la segona causa de mort (no natural) entre les persones d’entre 15 i 25 anys i la sisena en edats compreses entre els 5 i els 14 anys. La incidència del suïcidi entre els adolescents és una realitat silenciada que requereix mesures eficaces cap a la detecció de les idees suïcides i protocols d’actuació per a la prevenció de caràcter multidisciplinar (sanitari, policial i també educatiu). Ens hi hem de posar d’una manera seriosa i contundent”. Segons l’Organització Mundial de la Salut (2011), «l’àmbit educatiu és un lloc excel·lent per al desenvolupament d’activitats preventives adequades». 
 
El Servei de suport al Dol de Ponent
 
La província de Lleida compta des de l’any 2002 amb un servei de suport al dol, entitat sense ànim de lucre l’objectiu de la qual és l’acompanyament de persones que viuen una malaltia greu avançada i els seus familiars en el procés de dol. Ofereix suport al dol per la pèrdua d’una persona estimada tant de manera individual com en grup. Així mateix, treballa en diferents projectes de caràcter sòcio-educatiu per tal de desenvolupar una pedagogia per a la vida que inclogui l’educació emocional en relació a temes com són la malaltia, la mort, la pèrdua i el dol. 
 
 
PER MÉS INFORMACIÓ
Begoña Giménez
Servei de suport al dol de Ponent
Tel. 639610604